Zoeken

Massa-psychologie op de beurs: 2 invalshoeken om je ertegen te wapenen

Bijgewerkt op: 22 aug. 2021

Tot nog toe hebben we vooral de fundamentele kant van investeren belicht, maar niet hoe de psychologie een objectieve strategie om zeep kan helpen.


Snel nog op de trein springen

Steeds frequenter merk ik uit mijn nabije omgeving de interesse voor beleggen. Onder het motto: "Snel nog op de trein springen om bakken geld te verdienen want m'n schoonbroer/neef/nonkel doet gouden zaken op de beurs." En er is voor velen niks frustrerender dan je buurman rijker te zien worden. "Als zelfs die successen boekt op de beurs, dan bestaat er geen kans op mislukking."


Daarom dat de geldstromen naar (aandelen-)ETF's nieuwe records breken. "Iedereen doet hetzelfde; het zal dus wel goed zijn." Wisdom of crowds, toch?

Trouwens, met eerste stimulus-cheques die door de regering-Biden werden uitgestuurd dreigt de epische bubbel alleen maar groter te worden. Een risico-arme omgeving en vooral hubris in een later stadium zetten nieuwe beleggers/spaarders op het verkeerde spoor.

"Analyseren is nutteloos"

Waarom in godsnaam analyseren? Vrij nutteloos wanneer je tot de vaststelling komt dat tal van bedrijven een negatieve risicopremie bieden.


Over dat vreemde mechanisme hebben we het gehad in een voorgaand artikel. Maar ieder weldenkend individu zal, als het huidige cashflow rendement fors is gedaald en investeerders dus bereid zijn meer te betalen, steeds op zoek gaan naar het hoogst mogelijke startrendement op zijn investering. Uiteraard dient dit gecombineerd te worden met andere factoren waardoor de het risico-gecorrigeerde rendement zeer attractief oogt. We willen beperkte downside en aantrekkelijke upside die zich over meerdere jaren zal materialiseren.


Vandaag geldt op de beurs vooral: zolang het verhaal maar goed zit, zijn beleggers bereid veel te betalen voor gebakken lucht.

Private equity-fondsen beseffen als geen ander wanneer het interessant begint te worden om te cashen en de winst te herinvesteren in betere alternatieven. Recentste voorbeeld: de verkoop van milieuparel Descotec uit Roeselare door EQT aan Blackstone. Als West-Vlaming wil ik die knipoog maar al te graag geven. En Desotec is lang niet de enige succesvolle onderneming ginder...


EQT (gelinkt aan de steenrijke, Zweedse familie Wallenberg) stapte in het aandelenkapitaal 4 jaar geleden (voor een bedrag van rond de 300 miljoen EUR, toen Desotec een EBITDA genereerde van 20 miljoen EUR). Nu verkoopt het haar belang door aan Blackstone voor 800+ miljoen EUR, wat een exit-multiple impliceert van 20. Dankzij organische groei in de cash flows en het bekomen van een lagere discontovoet, deden EQT en het management (o.a. Mario Hertegonne) een gouden zaak.


Onze eerste invalshoek

Ons eerste invalshoek is daarom: weten wat je koopt is één ding om risico te beperken, bewust de kudde verlaten/negeren is voor ons brein een lastige uitdaging.


Aan de andere kant kan een periode van extreme overwaardering lang aanhouden, zolang emeer en meer mensen de weg naar de beurs vinden. Kijk maar naar de groeiende dominantie van particuliere beleggers in de dagelijkse Amerikaanse effectenhandel. De markt wordt gedomineerd door de meute die geen notie heeft van bedrijfseconomische waarderingsmodellen. Onze lijst van verborgen parels biedt deze lange termijnopportuniteit. Daardoor ontstaan excessen waar je van kan profiteren (als de prijs absurd laag is en je een hoog initieel rendement op je investering (op basis van de vrije kasstroom) kan genereren).


Aan de andere kant kan een periode van extreme overwaardering lang aanhouden, zolang meer en meer mensen de weg naar de beurs vinden. Kijk maar naar de groeiende dominantie van particuliere beleggers in de dagelijkse Amerikaanse effectenhandel.

En de explosie in het kopen van loterijlotjes (korte termijn call opties).

De lokroep van een extreem overgewaardeerde en hyper-volatiele omgeving kan het volgende idee doen oprijzen: "Ik ga frequent handelen om te profiteren van correcties en rallies, zolang ik er maar op tijd in- en uitstap zit ik safe." Met groeiaandelen moet dat toch mogelijk zijn, als je de bewegelijkheid in sommige van die aandelen bekijkt.


Probleem: je koopt op sentiment en niet op basis van een investeerdersmentaliteit. Je beseft immers maar al te goed dat de waardering de spuigaten uitloopt en een imploderende exit-multiple je zal opzadelen met verliezen van 30+%.


Koop niet gewoon aandelen

De tweede invalshoek die ik met u wil delen: koop niet gewoon aandelen, maar denk na over het optimaliseren van de risico-rendementsverhouding. Hiertoe lenen optiestrategieën zich het best, als bron van extra inkomen en afdekking van crashrisico's. Met een simpele optiestrategie zal de defensieve belegger deze wedstrijd niet winnen.


Open je trukendoos en bekijk wat steek houdt. Met een mindset: ik koop verborgen pareltjes, genereer maandelijkse inkomsten met covered-call writing, maar wil bij euforie mijn downside risico significant reduceren. Met onze complexe optiestrategieën kunnen we elk onverwacht scenario simuleren en er in de echte wereld op anticiperen, wanneer weinigen zich daar zorgen om lijken te maken.

Ga bijvoorbeeld na wat een covered-call strategie op de juiste onderliggende waarde als lange termijneffect heeft. Een covered-call levert theoretisch gezien een gemaximaliseerd rendement op en zeg nu eerlijk: wie wil nu van tevoren weten wat er te verdienen valt? Zo veel mogelijk upside genieten, dat willen we.


En toch: met onderstaande grafiek over American Tower wil ik u tonen: meer rendement, meer consistentie in de resultaten? Count me in! Ideaal als diversificatie-tool in de portefeuille om de kans op rendement verhogen.

Conclusie

Vanuit twee invalshoeken, die in deze markten als contrair worden bestempeld, wil ik u attent maken op wat relevant is voor lange termijnsucces. Analyseer zoals een echte investeerder en hanteer verschillende strategieën die veiligheid inbouwen als het onverwachte zich voltrekt. Discipline, geduld en ratio: drie sleutelwoorden om uw strategie te doen lukken.

175 weergaven0 opmerkingen