Zoeken

"Greed Is Good" mentaliteit leidt tot miserie

Bijgewerkt op: 22 aug. 2021

Greed is good

Hoe verder het stijgt, hoe meer we kopen. Maakt niet uit of de waardering de spuigaten uitlopen, maar één ding is zeker: de beurs is het mekka om snel rijk te (kunnen) worden. Onder het mom van 'Greed is Good' heerst er tegenwoordig een mentaliteit van hysterisch koopgedrag.


Volgende uitspraken zijn vandaag toepasselijk:

  • "Een aandeel dat ik nu koop moet onmiddellijk stijgen, anders is er iets mis mee."

  • "Mijn portefeuille moet tenminste x% stijgen want elke maand maak ik een tussentijdse balans op."

  • "Oh, dit aandeel is wel erg saai. Het zit op een hoop cash, groeit degelijk, wordt familiaal geleid... maar de beurskoers doet maar weinig. Hoe kan dat nu?"

Toegegeven, die laatste quote veelvuldig horen zou me pas erg ongerust maken.


Je kan je de vraag stellen waar beleggen vandaag om draait. Eén woord: hebzucht.


Bye bye Archegos

We zagen onlangs een flink staaltje nervositeit en voorproefje van dit alles toen bleek dat Archegos, een hefboomfonds actief in de CFD-markt, gedwongen verkopen moest uitvoeren. Baidu, een van haar grote posities, was eerst parabolisch opgelopen om daarna 30+ % te verliezen op enkele dagen tijd. Crédit Suisse & Nomura moesten al gauw miljardenverliezen opbiechten wegens blootstelling aan Archegos. En die laatste is bijlange niet de enige partij die gretig schuldfinanciering gebruikt voor torenhoge hefboomwerking. Aangezien ze gedwongen worden enkel te investeren in liquide aandelen, wordt men extreem inventief met financiële producten in de jacht naar hoge rendementen.


SPAC Bubbel

We zien het ook in de wereld van de SPACs, special purpose acquisition companies, die behalve een smak geld geen bedrijfsactiviteit hebben. Het hangt van die ene grote overname aan waar de promotor (de oprichter van de SPAC) op mikt. Hoe kan je in hemelsnaam een koersdoel kleven op een bijzonder onzekere uitkomst, beseffende dat de meeste overnames waarde-vernietigend zijn voor hun aandeelhouders?


Volle gas vooruit met die stimulusmaatregelen

Alles van deze euforie lijkt gerechtvaardigd door de massale geldcreatie van centrale banken. De reeds obese balans van de Federal Reserve zwol nog verder aan na het ongelukje in de repo-markt van september 2019. Sindsdien staat de liquiditeitskraan wijd open. Geld zoekt zich een weg en wanneer je het uitdeelt aan de massa in de vorm van fiscale stimuleringsmaatregelen, dan begint die er lustig op te speculeren. Een speculerende massa leidt tot één ding: miserie en permanent kapitaalverlies voor diegene die niet weten wat ze in portefeuille hebben.

Rentestijging en inflatie: twee factoren die speculatieve beleggingen zullen kraken


Daarnaast moeten we vrezen voor (hyper)inflatie en dan zullen investeerders toch moeten focussen op een bedrijven die hun pricing power kunnen uitspelen of geïndexeerde cash flows verdienen (vastgoedbedrijven).


Wie inflatie zegt, zegt rentestijging. Een stijgende rente in combinatie met te veel te betalen voor beloftevolle bedrijven zal aan twee kanten pijn doen: men realiseert zich dat de betaalde multiple achteraf gezien schrikwekkend hoog was. Daarnaas: zoals te zien was met Archegos kan men een aandelenpositie nabootsen via synthetische producten. Dus zonder het aandeel effectief te bezitten zullen bepaalde partijen die met geleend geld beleggen plots moeten verkopen.


Wat kiest u in dat geval? Een SPAC die gewaardeerd wordt op basis van een mogelijke overnamedeal, een te laag minimumvereist rendement (de WACC weet u wel) en een koers die gestuwd wordt door speculatief/hysterisch koopgedrag of een solide speler in logistiek vastgoed zoals VGP dat tegen een aantrekkelijke waardering noteert?


Die laatste haalde overigens met de vingers in de neus 600 miljoen euro op door haar eerste groene obligaties uit te geven bij institutionele partijen. Dat terwijl die voor 1,6 miljard intekenden. De brutocoupon van 1,5% voor een looptijd van 8 jaar is laag te noemen. En zo kan VGP meesurfen op de populariteit van groene beleggingen. Er rijst weinig twijfel over de positieve lange termijnimpact op VGP's beurskoers als de groep zich verder 'green' blijft profileren. Zeker als u weet dat investeerders bereid zijn veel te betalen voor lucht, zoals de Nederlandse laadpalenspecialist Fastned.


Russell-2000: duidelijke overwaardering

Dat laatste brengt ons bij de doldwaze waarderingen in de Russell-2000, de Amerikaanse small cap index, die gedomineerd wordt door gehypete bedrijven als Plug Power, Gamestop et cetera. Kritische analisten schatten in dat de index 60% overgewaardeerd is op basis van een simpele koers-omzet ratio.

Dat zelfs analisten nu overstag gaan door Gamestop aan te bevelen met een torenhoog koersdoel, enkel gebaseerd op een hogere brutomarge, spreekt boekdelen. Men rationaliseert alles wat een scheve waardering heeft.

Bovendien zien we negatieve divergentie in de RSI, de relatieve sterkte-index die technische analisten gebruiken, wat ons volgende vermoeden bevestigt: de laatste groep kopers is naar de markt getrokken en de impact van de laatste nieuwkomers wordt kleiner.


Verborgen parels bieden een uitweg

Toch zijn we niet angstig voor onze posities, omdat we weten wat ze waard zijn en ons comfortabel voelen bij hun waardering en groeiperspectieven. Qua financiële structuur zijn ze kerngezond en richten sommigen zich op aantrekkelijke overnames binnenin hun sector. Familiebedrijven denken twee keer na vooraleer ze een deal beklinken: hoe zal deze deal de ROCE (rendement op geïnvesteerd vermogen) beïnvloeden? Wat is de impact op onze winstgevendheid? Kunnen we efficiënter investeren om onze vrije kasstroom op te krikken?


Zes redenen waarom we verborgen parels verkiezen boven mainstream-beleggen:


Het beste voorbeeld is Moury Construct, de Waalse bouwonderneming, die we voor het eerst kochten in 2018 tegen €139. Het is erg aannemelijk dat we dit jaar een netto-kaspostie zien van €145 per aandeel. Ofwel: de cashpositie is groter dan onze eerste aankoopkoers. Beter qua risico kan je niet zitten. En ook qua rendement hebben we niet te klagen: een cumulatieve 25% per jaar met minder diepe correcties dan de markt. Het orderboek is het bedrijf gunstig gezind en daardoor verwachten we nog steeds 15+ % per jaar te scoren vanaf nu.


Focus niet op de waan van de dag of rationaliseer de explosieve koersstijging in hippe bedrijven. De enige manier waarop iemand nog kan uitleggen dat de beurzen strikt genomen niet duur zijn, is door ze te gaan vergelijken met nog veel duurdere alternatieven zoals obligaties. Uiteraard voor zolang de markt zichzelf voor de gek weet te houden.

119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven